ΠΑΣΣΙΦΛΟΡΑ  
     
Περιγραφή βοτάνου
  Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Passiflora incarnate (Παθανθή η σαρκόχρους). Την συναντούμε και με το όνομα Παθανθές ή Ρολογιά. Είναι μία αναρριχώμενη πολυετής πόα με ξυλώδες στέλεχος. Είναι ιθαγενές του νότου των ΗΠΑ. Τα φύλλα της διαιρούνται σε τρεις λοβούς, εφοδιασμένα στην κορυφή με νεκταρογόνους αδένες. Το καλοκαίρι βγαίνουν τα κυανο-άσπρα άνθη της τα οποία είναι πανέμορφα με πέντε πέταλα, ακολουθούμενα από τους καρπούς που έχουν κίτρινο χρώμα και φτάνουν περίπου τα 5 εκατοστά. Ο καρπός έχει σχήμα ωοειδές και είναι φαγώσιμος. Οι τροπικοί καρποί της Πασσιφλόρας διατηρούνται καλά γιατί είναι πλούσιοι σε φλαβονοειδή και έχουν διουρητικές και τονωτικές ιδιότητες. Κατά κύριο λόγο για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται τα ξηρά φύλλα του βοτάνου.

Η παραδοσιακή ινδιάνικη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιούσε την Πασσιφλόρα σαν τονωτικό και παυσίπονο.

Οι δραστικές ουσίες που περιέχει το βότανο είναι αλκαλοειδή της πυρινιδο-ινδολικής ομάδας (πασσιφλορίνη, αρμίνη και αρμόλη), γλυκοσιδικές φλαβόνες και στερόλες.

Δρα ως ηρεμιστικό, υπνωτικό, αντισπασμωδικό και αναλγητικό.

Η Πασσιφλόρα είναι το κύριο βότανο για τη θεραπεία της επίμονης αϋπνίας. Βοηθά τη μετάβαση σε μια κατάσταση ήρεμου και ξεκούραστου ύπνου, χωρίς καμία ναρκωτική παρενέργεια. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε οποιαδήποτε στιγμή χρειαζόμαστε ένα αντισπασμωδικό, όπως για παράδειγμα στη νόσο Πάρκινσον, στις κρίσεις και την υστερία. Είναι πολύ αποτελεσματικό για τους νευρικούς πόνους, όπως η νευραλγία και στην ιογενή προσβολή των νεύρων, τον έρπη ζωστήρα. Μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε στο άσθμα όταν υπάρχει έντονη σπασμωδική δραστηριότητα, ιδιαίτερα όταν συνδέεται με ένταση.

Στις περιπτώσεις αϋπνίας συνδυάζεται καλά με τη Βαλεριάνα, και το Λυκίσκο.

Οι ενήλικες ανέχονται πολύ καλά την Πασσιφλόρα, υπό μορφή εκχυλίσματος ή βάμματος το οποίο μάλιστα το τοποθετούν στα φάρμακα κατά των νευραλγιών. Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε μία κουταλιά του τσαγιού ξηρό βότανο, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 15 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλιτζάνι το βράδυ για την αϋπνία. Για την ανακούφιση άλλων καταστάσεων μπορούμε να πίνουμε ένα φλιτζάνι δύο φορές την ημέρα.