ΕΠΙΛΟΒΙΟ  
     
Περιγραφή βοτάνου
  Η επιστημονική ονομασία του βοτάνου είναι Epilobium angustifolium. Ανήκει στην οικογένεια Onagraceae όπως και η ιτιά. Η αγγλική του ονομασία είναι Willow herb (βότανο ιτιάς).

Το Επιλόβιο είναι ένα μικρό λουλουδάτο βότανο που αναπτύσσεται σε άγρια μορφή στην Ασία, την Ευρώπη και τη Νότια Αμερική. Είναι βότανο που αναπτύσσεται γρήγορα από τους σπόρους του και θεωρείται παράσιτο. Είναι σφριγηλό φυτό, που φτάνει τα 60 εκατοστά. Έχει λεπτά καταπράσινα, λογχοειδή φύλλα με κυματιστές άκρες. Βγάζει ένα λουλούδι μικρό ροζ ή λευκού χρώματος με τέσσερα πέταλα. Υπάρχουν διάφορες ποικιλίες του βοτάνου, αλλά αυτές που έχουν τις θεραπευτικές ιδιότητες είναι οι ποικιλίες που βγάζουν πολύ μικρά λουλούδια.

Τα άνθη του ανοίγουν από Ιούνιο έως Σεπτέμβριο και αυτή είναι η εποχή που το συλλέγουμε.

Τις θεραπευτικές ιδιότητες τις έχουν τα άνθη και τα φύλλα του φυτού.

Οι ιδιότητες του βοτάνου ήταν γνωστές παλιά, μια και αναφέρονται σε βιβλία πριν το 1880. Είχε όμως ξεχαστεί και παρέμενε στην αφάνεια μέχρι τη στιγμή που η θετική του δράση στην αντιμετώπιση του προστάτη, αναδείχθηκε από την Αυστριακή βοτανολόγο Μαρία Τρέμπεν. Η συνέχεια ήταν εντυπωσιακή μια και σε Αυστρία και Γερμανία, αλλά και λίγο αργότερα στην Αμερική το βότανο έγινε περιζήτητο.

Η θετική δράση του Επιλόβιου στην αντιμετώπιση της αρχόμενης υπερπλασίας του προστάτη έχει ανακοινωθεί σε επιστημονικό περιοδικό (Φαρμακευτικά βότανα) το 1991. Στο άρθρο αυτό αναφέρεται ότι η αντιφλεγμονώδης δράση του βοτάνου είναι 10 φορές μεγαλύτερη από την ινθομεθαζίν. Σε εργαστηριακές μελέτες που έγιναν στο κέντρο έρευνας για τον προστάτη, στο Βανκούβερ διαπίστωσαν ότι πολύ μικρές συγκεντρώσεις του βοτάνου επηρεάζουν αρνητικά τη δράση των ενζύμων 5 –alpha reductase και aromatase που εμπλέκονται στην αρχόμενη υπερπλασία του προστάτη.

Το βότανο περιέχει φλαβονοειδή, ειδικά παράγωγα kuepferol, quercetin και myricetin. Έχουν επίσης ανιχνευτεί διάφοροι εστέρες, σιτοστερλολη και γλυκοσίδια.

Έχει δράση αντιβακτηριδιακή, αντιφλεγμονώδη, αντιμικροβιακή, αντιοξειδωτική.

Το χρησιμοποιούν στην αντιμετώπιση προβλημάτων υπερπλασίας του προστάτη, σε κυστίτιδα και νεφρίτιδα. Κάνει καλό λόγω της αντιφλεγμονώδους δράσης σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, σε βρογχικές μολύνσεις, στη βλεννώδη κολίτιδα και σε σύνδρομο ευερέθιστων εντέρων. Επίσης ωφελεί στη διάρροια και στην ακράτεια σε άνδρες και γυναίκες.

Συντελεί στη διατήρηση της υγείας των κύστεων των νεφρών και του προστάτη.

Δοσολογία: Παρασκευάζεται ως έγχυμα. Ρίχνουμε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 1,5-2 γραμμάρια ξηρό βότανο (1 κουταλάκι του τσαγιού =0,8 γραμμάρια) το αφήνουμε 10 λεπτά και μετά το πίνουμε. Όσο βαριά και να είναι μια περίπτωση αρκούν να πίνουμε το βότανο δύο φορές την ημέρα. Μία το πρωί νηστικοί, και μια το βράδυ πριν κοιμηθούμε. Παρενέργειες ή αντενδείξεις δεν έχουν αναφερθεί αλλά καλύτερα να το αποφεύγουμε σε περίπτωση εγκυμοσύνης ή θηλασμού.