ΒΡΩΜΗ  
     
Περιγραφή βοτάνου
  Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Avena sativa (Αβένα η εδώδιμη) και ανήκει στην οικογένεια των αγροστωδών.

Χρησιμοποιείται σαν πρώτη ύλη της αρτοποιίας και σαν κτηνοτροφικός σανός. Είναι γνωστή με τα ονόματα αγριογέννημα, αγριοβρώμη, ταγή, αγριοσίφουνα, αβένα κ.α. Στους βοτανοθεραπευτές είναι γνωστή ως «τροφικό παλινορθωτικό». Η βρώμη καλλιεργείται σε πλούσια εδάφη, ηλιόλουστα, με καλή αποστράγγιση. Είναι ανθεκτική στο κρύο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που φυτεύονται το φθινόπωρο. Για θεραπευτικούς σκοπούς χρησιμοποιούνται οι σπόροι και όλο το φυτό.

Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε στερεοπητικά έλαια (5%) τα οποία είναι σημαντική πηγή βιταμίνης Ε. Περιέχουν πρωτείνες (14%), διάφορα γλουκονικά με κυριότερο το άμυλο (50%), αλκαλοειδή (ανάμεσα τους τριγωνέλλη και αβενίνη που έχει δυναμωτικές ιδιότητες για τα νεύρα και τις οιστρογονικές ουσίες.), σαπωνίνες, φλαβόνες, στερόλες και βιταμίνη Β. Τα άχυρα της βρώμης περιέχουν βλεννίνη, ασβέστιο και είναι πλούσια σε πυριτικό οξύ.

Το βότανο δρα ως νευροτονωτικό, αντικαταθλιπτικό, θρεπτικό, μαλακτικό και επουλωτικό. Χαρακτηριστικά έχει αναφερθεί για τη βρώμη ότι « …το να τρως βρώμη είναι σαν να κάνεις γενική επισκευή του σώματος μέσα-έξω ». Αυτό δεν απέχει πολύ από την αλήθεια.

Η βρώμη είναι ένα από τα καλύτερα ιάματα για «θρέψη» του νευρικού συστήματος. Θεωρείται ειδικό ίαμα σε περιπτώσεις νευρικής εξασθένησης και εξάντλησης, όταν συνδέονται με κατάθλιψη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με τα περισσότερα άλλα νευροτονωτικά, τόσο τα χαλαρωτικά όσο και τα διεγερτικά, οπότε ενισχύει ολόκληρο το νευρικό σύστημα. Επίσης χρησιμοποιείται για τη γενική εξασθένηση. Η μεγάλη ποσότητα πυριτικού οξέος που περιέχουν τα άχυρα δικαιολογούν τη χρήση του βοτάνου στις δερματοπάθειες, ιδιαίτερα για εξωτερική εφαρμογή.

Το φυτό χρησιμοποιείται επίσης στον θυρεοειδή και την έλλειψη οιστρογόνων, για εκφυλιστικές νόσους όπως πολλαπλή σκλήρωση και για κρυολογήματα ιδιαίτερα αν υποτροπιάζουν ή είναι επίμονα. Το πίτουρο βρώμης παράγεται από τεμάχια του φλοιού και είναι καλό για τη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης. Τακτική χρήση σπόρων βρώμης βελτιώνει τον μεταβολισμό, κατεβάζει τη χοληστερίνη και την υψηλή πίεση.

Για την κατάθλιψη συνδυάζεται καλά με την Σκουτελλάρια και το Κυπριπέδιο.

Η βρώμη λαμβάνεται εύκολα με τη μορφή χυλού συνθλιμμένων ή χονδροαλεσμένων σπόρων.

Σε υγρή μορφή, συνήθως χορηγείται ως εκχύλισμα. Η δοσολογία είναι 3-5 ml τρεις φορές την ημέρα.

Μπορούμε επίσης να κάνουμε με βρώμη καταπραϋντικό λουτρό για τη νευραλγία και τον ερεθισμό του δέρματος. Βράζουμε 500 γραμμάρια τεμαχισμένα άχυρα σε 2 λίτρα νερό για μισή ώρα, στραγγίζουμε το υγρό και το προσθέτουμε στο νερό του μπάνιου.