Οστά γνάθου - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
   
     
  Ελπιδοφόρα νέα για τους ασθενείς με νόσο του Crohn... Περισσότερα»  
     
  Θεραπεία για τη σχιζοφρένεια που θα χορηγείται τέσσερις φορές το χρόνο  
  Eίναι ένα άτυπο αντιψυχωσικό φάρμακο που χορηγείται τέσσερις φορές το χρόνο. Περισσότερα»   
     
     
Περιορισμό της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της ν. Πάρκινσον με φυσικοθεραπεία
Περισσότερα»
     
  Σημαντικά αποτελέσματα κλινικών μελετών για το  συνδυασμό Elbasvir/Grazoprevir σε ασθενείς με HVC   
  Πολύ σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με τη θεραπεία από τον ιό της χρόνιας Hπατίτιδας C (HCV) διάφορων γονότυπων, ανακοίνωσε η MSD.  
  Περισσότερα»   
     
     
     

Newsletter

Οστά γνάθου

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ|ΕΡΕΥΝΑ|ΙΑΤΡΙΚΗ

Οστά γνάθου δημιουργήθηκαν στο εργαστήριο
Rating:3.25, Votes:36
Επιστήμονες στις ΗΠΑ καλλιέργησαν στο εργαστήριό τους οστά γνάθου, τα οποία εμφύτευσαν σε χοίρους. Τα οστά «δουλεύουν» μια χαρά, αφού τα πειραματόζωα τρώνε κανονικά.
 
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια βιοιατρικής μηχανικής Γκορντάνα Βούνιακ-Νοβάκοβιτς του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», σύμφωνα με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης».
 
Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν βλαστικά κύτταρα για να αναδημιουργήσουν τα οστά πάνω σε ένα τεχνητό σκελετό, ο οποίος είχε δημιουργηθεί στις σωστές αναλογίες της γνάθου κάθε ζώου, με τη βοήθεια υπολογιστή. Τα βλαστοκύτταρα και ο σκελετός τοποθετήθηκαν μέσα σε ένα θρεπτικό υγρό, ώσπου αναδημιουργήθηκε όλο το οστό.
 
Οι ερευνητές εμφύτευσαν τα εργαστηριακά οστά σε 14 χοίρους. «Οι χοίροι ξύπνησαν από την χειρουργική επέμβαση και μετά από μισή ώρα έτρωγαν. Νομίζαμε ότι θα πονούσαν, αλλά αυτοί ήταν μια χαρά» όπως είπε η Νοβάκοβιτς.
 
Τα εργαστηριακά οστά δεν απορρίφθηκαν από τον οργανισμό των ζώων και «έδεσαν» κανονικά με τους υπόλοιπους ιστούς τους. Αντίστοιχες κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους θα γίνουν σε περίπου 3 χρόνια.