Μικροσκόπιο με Ήλιο - Δωδεκανησιακή Ένωση Επιστημόνων Πανεπιστημίων Ιταλίας

 
   
     
  Ελπιδοφόρα νέα για τους ασθενείς με νόσο του Crohn... Περισσότερα»  
     
  Θεραπεία για τη σχιζοφρένεια που θα χορηγείται τέσσερις φορές το χρόνο  
  Eίναι ένα άτυπο αντιψυχωσικό φάρμακο που χορηγείται τέσσερις φορές το χρόνο. Περισσότερα»   
     
     
Περιορισμό της εξέλιξης της σκλήρυνσης κατά πλάκας και της ν. Πάρκινσον με φυσικοθεραπεία
Περισσότερα»
     
  Σημαντικά αποτελέσματα κλινικών μελετών για το  συνδυασμό Elbasvir/Grazoprevir σε ασθενείς με HVC   
  Πολύ σημαντικά αποτελέσματα σχετικά με τη θεραπεία από τον ιό της χρόνιας Hπατίτιδας C (HCV) διάφορων γονότυπων, ανακοίνωσε η MSD.  
  Περισσότερα»   
     
     
     

Newsletter

Μικροσκόπιο με Ήλιο

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ|ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Θα είναι έτοιμο σε 12-18 μήνες.
Rating:3.10, Votes:30

Αυστραλοί ερευνητές κατασκεύασαν ένα μικροσκόπιο, που θα επιτρέψει στους επιστήμονες να εξετάζουν με μεγαλύτερη λεπτομέρεια οργανικά δείγματα από ανθρώπους, ζώα και φυτά. Δουλεύουν πάνω στο πρότζεκτ περισσότερα από δέκα χρόνια.

Τώρα μπορούν να εξετάσουν παράσιτα, βακτήρια και κύτταρα στην πραγματική τους κατάσταση, χωρίς να τα καταστρέφουν.

Το μικροσκόπιο που δουλεύει με ήλιο φτιάχτηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ, βόρεια του Σίδνεϊ, στην Αυστραλία. Είναι το πρώτο του είδους του και ονομάζεται SHeM

Τα παραδοσιακά μικροσκόπια χρησιμοποιούν φως, κάτι που καταστρέφει συνήθως τα ευαίσθητα δείγματα.

«Για πρώτη φορά καταφέραμε να δούμε όχι μόνο την τοπολογία της επιφάνειας, αλλά να έχουμε και ενδείξεις από τι αποτελείται. Αρχίσαμε να βλέπουμε διαφοροποιήσεις στην εικόνα, που εξαρτώνται από την χημική ιδιοσυστασία της επιφάνειας. Τα βιολογικά δείγματα, όλα τα δείγματα που είναι ευαίσθητα θα καταστρέφονταν αν τα εξετάζαμε με τα συμβατικά μικροσκόπια. » τονίζει ο Πολ Ντάστορ, γιατρός από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Το συγκεκριμένο μικροσκόπιο θα επιτρέψει στους επιστήμονες να ερευνήσουν ευαίσθητες επιφάνειες κυττάρων, που τα συμβατικά ηλεκτρικά μικροσκόπια θα θα κατέστρεφαν. Στόχος όμως είναι πρωτίστως να μελετήσουμε τη φύση.

Το νέο μικροσκόπιο λειτουργεί περνώντας μια ακτίνα ηλίου πάνω από την επιφάνεια του δείγματος. Δεν είναι ακόμη γνωστό αν η συγκεκριμένη εφεύρεση βγει στο εμπόριο.

«Έχουμε πλέον μια ανάλυση που είναι το ίδιο καλή ή καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη τεχνική υπάρχει στην αγορά» επισήμανε ο Άνταμ Φάχι, γιατρός από το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ.

Το επόμενο βήμα είναι να κατασκευαστεί ένα μικρότερο σε μέγεθος μοντέλο, που να είναι πιο ισχυρό και να μπορεί να δώσει τρισδιάστατες απεικονίσεις.

Σύμφωνα με το αυστραλιανό πανεπιστήμιο, θα είναι έτοιμο σε 12-18 μήνες.

 

 Πηγή: http://gr.euronews.com/